Мебел Виденов |
 

Со цел оваа страница да работи правилно, понекогаш чуваме мали датотеки со податоци на вашиот уред, наречени колачиња. Повеќето големи веб-страници го користат овој метод.
Што претставуваат колачињата?
Колачињата се мали текстуални датотеки што се зачувани на вашиот компјутер или мобилен уред кога посетувате веб-страница. Тие овозможуваат веб-страницата да ги чува вашите постапки и преференции (како на пр. корисничко име, јазик, големината на фонтот и другите поставки за прикажување) за одреден временски период, така што нема да мора да ги внесувате секој пат кога ќе ја посетите страницата или ќе одите од една страница на друга.
На каков начин ги користиме колачиња?

Посетата на оваа страница може да создаде колачиња за следниве цели:

• Колачиња за изведба на страницата;

• Колачиња за анализа на посетители на страницата;

• Колачиња за географски насоки;

• Колачиња за регистрација;

• Колачиња за рекламирање;

• Колачиња за реклами.

Како да ги контролирате колачињата?
Можете да контролирате и / или бришете колачиња кога ќе посакате - за повеќе информации погледнете aboutcookies.org. Можете да ги избришете сите колачиња што се веќе зачувани на вашиот компјутер и исто така можете да поставите повеќе прелистувачи да ги блокираат. Меѓутоа, ако го направите ова, можеби ќе треба рачно да прилагодувате некои поставки секој пат кога ќе посетите некоја страница, а некои услуги и функции може и да не функционираат.