ДА СОЗДАДЕМЕ “ЗЕЛЕНА” КУЈНА ДОМА | Велеа Хоум

 2022-08-03

ДА СОЗДАДЕМЕ “ЗЕЛЕНА” КУЈНА ДОМА

Очигледно, имате многу зелени работи во вашата кујна – краставици, зелка, магданос, марула и што ли уште не. Но купувањето на здрави производи за Вашата трпеза не е единствениот начин да водите по природен начин на живот. Има и други можности да направите кујната по екологично место. Смената на електоуредите или да престанете да го полните фрижидерот со флаширана вода се само некои од нив.

Користете електроуреди за заштеда на енергија

Кога ја мерите потрошувачката на енергија во вашата кујна, првото нешто што треба да го погледнете се вашите електроуреди.

Освен отоплувањето и оладувањето , фрижидерот е главниот потрошувач, чии функции мора внимателно да се одберат. За среќа, денешното производство дава голем број можности во оваа насока. Достапни се моделите од класа А+ со просечна пресметана годишна потрошувачка од само 290 kWh, што ги гарантира вашите ниски сметки за електрична енергија. Дополнителните системи за оладување, кои ја одржуваат храната долго време свежа без да ги загубат нејзините хранливи својства се исто така меѓу важните предности што треба да се набљудуваат.

 

Еве што да барате при изборот на уред за заштеда на енергија: Energy Star и Energy Rating Number. Колку е поголем бројот за енергија, толку е поефикасен уредот. Energy Star ја рангира ефикасноста на апаратот – секој уред со ознака Energy Star е во првите 25 проценти за енергетски перформанси.

Следното нешто што треба да се провери е поставките за температурата, присуството на прекинувач за заштеда на енергија, а исто така и состојбата на заптивките на вратите. Добар совет е да го поставите фрижидерот подалеку од другите електрични апарати кои создаваат топлина како што се шпорети и рингли.

Да размислиме и за машината за миење садови. Како што знаеме, таа е главен извор на потрошувачка на вода и електрична енергија. Ако заменувате машина за миење садови, побарајте машина која освен што е енергетски ефикасна, е добра и за миење садови. На овој начин, можете да го прескокнете предмиењето за да заштедите вода и да користите детергенти со ниска пена кои се нетоксични и биоразградливи.

Сигурно сте загрижени за тоа како да ги усогласите потребните електроуреди со вашите кујнски шкафови. Не заборавајте дека овој проблем лесно се надминува ако се потпрете на кујна според индивидуален проект. Дизајнерите целосно ќе се усогласат со параметрите што ги поставивте за нив. Покрај тоа, повеќето компании нудат и вградени апарати за заштеда на енергија.

Користете еколошки материјали во кујната

Ако одлучите да го промените или ажурирате вашиот декор, како што се работни површини, подови и плочки, побарајте одржливи материјали како бамбус и плута. Овие материјали се произведуваат од растенија кои растат брзо и се природен извор во нивното производство.

Со дрва, на пример, потребни се децении за дрвото да расте доволно. На пазарот се достапни и рециклирани материјали. Дали знаевте дека рециклираното стакло е меѓу материјалите кои добиваат се поголема популарност, а покрај тоа од него се создаваат екстравагантни производи?

Извлекувањето на гранит и мермер, кој е масовно користен материјал во внатрешноста, е исклучително енергетски интензивен процес. т.е. Тука се важни и технологијата на производство и штетните емисии што се ослободуваат во природата.

Еколошка подготовка и складирање на храна

Освен постоянните характеристики на Вашата кухня, можете също да разгледате по-отблизо какво използвате, за да приготвите, съхранявате и ядете храната си. Сменете      пластмасовите контейнери със стъклени. Стъклените контейнери се произвеждат веднъж, използват се многократно, докато се счупят и след това се рециклират. Пластмасата има много по-кратък живот от стъклото. Освен това тя често отделя вещества в храната.

Ослободете се од флашираната вода. Една опција е да изградите систем за филтрирање во вашиот дом. Инвестицијата ќе се исплати со текот на времето бидејќи ќе престанете да купувате и фрлате шишиња. Покрај тоа, ќе бидете сигурни во квалитетот на вашата вода.

Понекогаш не е кујната, туку начинот на кој ја користиме што ја прави помалку еколошка. Неколку мали промени може да го направат готвењето и подготовката на храна позелен процес.

Потрошувачка на вода, на пример, за време на перење и чистење. Често ја оставаме славината да работи додека ги прередуваме садовите на машината за сушење.

Неправилното складирање на храната доведува до нејзино расипување и предвремено отстранување. Размислете и за датумот на истекување на пакувањата или консумирајте според методот FIFO – first in, first out. Ова исто така ќе влијае на вашиот буџет.

Покрај одделното собирање ѓубре, можете да го соберете и во биоразградливи кеси за ѓубре. Вашиот дизајнер ќе ви понуди решенија за позиционирање и на скриените контејнери и на кутиите за удобно складирање на овошје и зеленчук во вашата кујна.

Размислете и за одгледување зачини дома. Одлична идеја за украсување и освежување на воздухот. И секогаш ќе имате свежо стебленце за вашиот оброк.

Без разлика дали се работи за менување на вашите апарати или менување на начинот на кој размислувате за водата и отпадот, лесно е да ја направите вашата кујна позелено и позелено место. Неколку трикови, внимание и индивидуални одлуки ќе ја донесат потребната промена.

Следете не